Wetenschap, Yoga oefeningen

Heb jij het druk op het werk? En hoe yoga kan helpen.

De vraag ‘hoe gaat het’ stel ik vrijwel altijd als ik bij een bedrijf of organisatie binnenkom. En regelmatig is het antwoord ‘’druk’’. Soms is dat leuk, fijn of prima. Maar doorgaans hoor ik ook dat het mensen dwars zit. Ze voelen zich er niet prettig bij en zouden graag minder druk ervaren. Ik geef ze dan alvast wat tips (zie hieronder), maar wat eigenlijk mooi zou zijn, is dat er in de werksituatie structureel iets verandert.

Want doorlopend onder druk staan, kan onder andere dit opleveren:
• Rugklachten
• Nek- en schouderklachten
• Een hoge en snelle ademhaling
• Minder focus
• Zwakke en stijve spieren
• Slechte doorbloedingen (met name in handen en voeten)
• Een hoge bloeddruk
• Hartkloppingen
• Chronische ontstekingen
• Chronische stress

Yoga is een manier om de druk op het werk te managen. Voor iedereen, wat jouw beroep ook is. Enkele weken geleden heb ik voor een psychologische dienstverlening een yoga-jaarplan op maat gemaakt. Aangepast aan hun vergaderingen, bijeenkomsten etc.
Want al na 1 yogales zeggen medewerkers:

‘’Dit moeten we er echt inhouden, dat was fijn zo’n les. Ik voel mij zen’’.

En dat ze dan, rustig, met een glimlach weglopen geeft mij weer een glimlach.

Wat kan yoga op het werk dan bijvoorbeeld opleveren?
• Minder ziekteverzuim; gezondere werknemers
• Een positieve werksfeer
• Betere focus op taken; waarborgt de kwaliteit van het werk
• Minder stress; rustigere werknemers
• Betere balans tussen werk en privé

Nu beginnen met het werken aan een gezonde werkdag? Probeer dit:
– Ga even wandelen
Dit is de perfecte manier zijn om het brein tot rust te laten komen en de zaken weer even vanuit een fris perspectief te bekijken.

– Niet multitasken
Bij multitasken is je focus verdeeld en leef je dus niet in het hier en nu. Je maakt er ook allerlei fouten door, blijkt uit onderzoek. De manier volgens mindfulness is als volgt: focus je volledig op een taak voor een bepaalde tijd, neem dan even een pauze en concentreer je vervolgens volledig op de volgende taak.

– Aandacht naar je ademhaling
Ga rechtop in je stoel zitten. Breng je aandacht naar je ademhaling. Observeer gedachten en gevoelens die voorbij komen, laat deze bewust los en keer terug naar je adem. Doe dit twee minuten. Begin vervolgens dieper en krachtiger in- en uit te ademen: vijf tellen in en vijf tellen uit. Terwijl je dit geconcentreerd doet, focus je op een positieve, blije of dierbare herinnering. Na nog eens drie minuten doe je je ogen weer open. Dit is de basis van mindfulness, waarbij je adem het punt wordt om op te concentreren. Je wordt rustiger en meer bewust van de neiging in je hoofd om alsmaar van de hak op de tak te springen. Door helemaal op het in en uit ademen te focussen, kalmeer je je brein.

– Stafhouding
Vervolgens breng je je handen naast je zitvlak op de stoel en focus je op lengte in je ruggengraat. Inademend adem je ruimte in de ruggengraat vanaf je staartbeen tot aan je kruin. En uitademend behoud je die ruimte in je ruggengraat. Je zakt dus niet in, maar blijft lengte creëren. Ook op de uitademing.

– Holle-bolle rug
Lift je borst en rol je schouders weg van de oren op de inademing. Je creëert hierbij een holle rug. Uitademend bol je de rug. Begin klein en maak de beweging hierbij steeds groter.

– Achteroverbuiging & vooroverbuiging
Kom staan met je voeten bij elkaar. Breng je armen op een inademing zijwaarts omhoog tot boven je hoofd. Op een uitademing buig je je rug achterover tot zover prettig aanvoelt (span je bilspieren aan). Adem in, kom terug tot in het midden. Adem uit, buig voorover tot zover als prettig voelt. Wanneer het genoeg was kom je teug omhoog.

Probeer en ervaar wat dit met jou kan doen.

Nu al enthousiast en wil jij dit ook op jouw werk? Mail of bel mij om eens te brainstormen (veronique@velans.nl / 06-57737183).